8 Haziran 2014 Pazar

yaş 35 yolun ∞/35'i eder.

          geçenlerde, inanılmaz bir yeteneğe sahip olan bir hayvan turritopsis nutricula ile tanıştım. bu okyanusların belli bölgelerinde yaşayan bir çeşit deniz anası. inanılmaz yeteneği ise ölmemesi. bu canlının tüm hücrelerini aynı anda yok etmezseniz ölmüyor. yaşlılık gibi bir nedenle ölüm şansı yok bu hayvanın. nasıl bir mekanizma var dersen,



normalde deniz anaları yaşamlarını iki bölüm ile sürdürüyorlar, polip dönemi ve medusa dönemi. polip dönemindeyken zemine kök salmış bir bitki halindeyken, medusa dönemine geçildiğinde deniz anasına daha çok geçiş yapılıyor. bu güzel canlı medusa dönemine geçiş  yaptığında, ortamda bir sorun hissettiğinde, hastalandığında, yaşlandığında bilimde adı transdifferansiyon olan bir yöntemle polip dönemine geri dönüyor.

polip olarak başladığı hayatta, medusa evresine geçiyor, yeniden polipe dönüşebilip, yeniden medusaya, polip,medusa.... böyle devam ediyor. düşünün hastasınız, yaşlandınız ve artık zamanı geldi deyip zigot halinize, bebek halinize geri dönüyorsunuz. bu canlının yaptığı bildiğiniz bu.

tabi bu yüzden küçük bir yerde yaşayan bu canlılar bütün okyanuslarda yer etmiş durumda. nüfusları iyice artmış vaziyette. ölümsüz olduklarından çoğalıp çoğalıp duruyor, durup durup çoğalıyorlar.

özetle, cinsel olarak erişkin hale geldikten sonra hücrelerini tekrar erişkin olmayan hallerine dönüştürebildiği için ölmeyen canlı. 15 yaşına geldikten bir süre sonra 6 yaşına döndüğünüzü ve bunun sürekli tekrarlandığını düşünün, ona benziyor.

darısı başımıza.



yaratığımızın videosu:


küllü nefsin zâikatul mevt ayetine de kafa tutmakta bu canlı.

kaynaklar: 
onedio.com
baharkilic.org
eksisozluk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder